Friss hírek

Xubuntu 32 bit Itt a harmadik frissítés Szkript alapú hangolás DualBoot rendszerek Nyugdíjazzák a Gorillát! Továbbfejlesztett Inkscape Ismét Madagaszkár Az Inkscape renoválása Korábbi híreink

Ajánlások

Ubuntu.COM Ubuntu.HU Gnome.ORG LibreOffice.COM Inkscape.ORG Krita.ORG

Híroldalak

omg! ubuntu! FOSS Linux It's FOSS Debug Point Full Circle Magazine (EN) Full Circle Magazine (HU) TecMint MakeTech Easier Linux Capable Hasznos cikkek

Egyéb oldalak

Ubuntu Releases Ubuntu Releases (NIIF) DistroWatch Linux Config Linux Journey

Használt gépek

Computer Imperium Furbify Jebeto

Online kapcsolat

Konzultáció

Nyugdíjazzák a Gorillát!

Készült: 2021. június 18.

2020. október 22-én jelent meg a Goory Gorilla, amelyről itt a weboldalon is olvashattatok. Hamar elfutott ez a kilenc hónap. A Canonical a rövid távon (STR) támogatott rendszereinek ennyi támogatási időt biztosít. Szemben az LTS (hosszú távon támogatott) verziókkal, amelyeket minimum 5 évig támogat alapértelmezetten.

Groovy Gorilla - Ubuntu 20.10

Ubuntu Linux 20.10 - azaz a Groovy Gorilla

Mint arról olvashattatok is számomra ez volt az első olyan STR, amelyet már az első fejlesztési kiadások óta aktívan és napi szinten használtam. Sajnos nem volt végig a gépeimen, ugyanis a Víziló első fejlesztési kiadásait követően már csak egy gépen maradt meg elsődleges operációs rendszernek. Amikor a 21.04 Hippo végleges verziója megjelent, akkor el is búcsúzott erről a gépről is.

Hirsute Hippo - Ubuntu 21.04

Ubuntu Linux 21.04 - azaz a Hirsute Hippo

Azok számára, akik kedvelik a fejlesztési és/vagy rövid távon (STR) támogatott rendszereket, azoknak jelenleg még a Víziló (STR) és az Indri (fejlesztési) áll rendelkezésére.

Ha azért telepítetted annak idején a Gorillát, mert ismerkedtél a Linux világgal, akkor azt gondolom itt az ideje, hogy egy stabil, hosszú távon támogatott verzióra válts. Vagyis töltsd le és telepítsd a Focal Fossa verziót, ami az Ubuntu Linux 20.04-es változata. A jelenlegi tárolókból a 20.04.2 verziója érhető el jelenleg.

Impish Indri - Ubuntu 21.10

Ubuntu Linux 21.10 - azaz a Impish Indri

Amennyiben a 20.04.2 mellett döntesz, akkor figyelj, mert ez verzióban ugyan visszalépés, de támogatottságban mindenképpen előrelépés. Ebben az esetben javaslom, hogy egy teljes mentés és egy friss telepítéssel válts operációs rendszert. Ezt követően töltsd vissza az adataidat és telepítsd újra az általad alkalmazott alkalmazásokat és bővítményeket.

1987 óta vagyok informatikus. 17 évig tanítottam alkalmazott informatikát. 2009 óta használok több gépen is különféle Ubuntu Linux operációs rendszert. Ezt az oldalt szórakozásból, a kezdő Ubuntu használók támogatása érdekében gondozom.