Grafikai alkalmazások

Inkscape Krita

Hang alkalmazások

Youtube Downloader FFMpeg OcenAudio Kid3 MP3 Gain Qt Gain MPlayer EyeD3 Espeak-NG

Videó alkalmazások

GuvcView LossLessCut VokoScreen VLC Gaupol Subtitle Editor

Egyéb alkalmazások

Atom Editor BleachBit BlueMan Brave böngésző Etcher FileZilla FSlint Geany Google Chrome böngésző Grub Customizer HardInfo (SysInfo) Libre Office Local by FlyWheel Midnight Commander OpenBoard (Whiteboard) PDF Arranger Ubuntu Cleaner WoeUSB

CLI alkalmazások

7Z (compression) Arp-Scan DUC Inxi KmCaster (JRE) NeoFetch PDFTK SED Tilix WaveMon XClip

Az alkalmazói programok világa

Minden operációs rendszer alapvető feladata a hardverek/erőforrások működtetése, a felhasználóval való kommunikáció, a programok végrehajtása és az esetleges hibák kezelése. A felhasználó szempontjából ezek közül a legfontosabb feladat a kommunikáció. Ugyanis ennek során van lehetősége a felhasználónak arra, hogy felhasználói programokat indítson és azok segítségével a programok szolgáltatási területének megfelelően problémákat/feladatokat oldjon meg. Ilyen feladat lehet a rajzolás, a szövegszerkesztés, a táblázat-kezelés és ehhez hasonlók.

Alapértelmezett alkalmazói programok

Az Ubuntu Linux is olyan operációs rendszer, amely alapértelmezetten több alkalmazást is tartalmaz már a telepítést követően is. Ezek a programok úgynevezett alapértelmezett programok. Minden operációs rendszer rá jellemző alkalmazói programokat kínál a mindennapi feladatok megoldására. Az Ubuntu Linux Focal Fossa disztribúciója például az alábbi felhasználói programokat tartalmazza:

Rendszerprogramok

Az operációs rendszerek egyik szintén fontos feladata a fájlrendszer (adattároló rendszer) és a rendszerfolyamatok kezelése. Minden operációs rendszer biztosít olyan programot, amelyek segítségével formázatlan szöveges fájlok kezelhetők (létrehozás, szerkesztés). Az Ubuntu Linuxban például ilyen programok az alábbiak:

Multimédia programok

Napjainkban már alapvető fontosságú részét képezik az operációs rendszereknek a különféle multimédia adatokat megjeleníti programok. Ezek lehetnek hang, videó és fotó megjelenítő programok. Az Ubuntu Linuxban például ilyen programok az alábbiak:

Az Ubuntu Szoftver programgyűjtemény programjai

Ezek az előre telepített programok természetesen a felhasználók nagy részének igényeit teljes mértékben képesek kielégíteni. Azonban lehetnek olyan feladatok, amelyek megoldásához további programokra lehet szükségünk. Ilyenek lehetnek például az alábbi feladatok:

Az Ubuntu Linux egyik fontos része egy Ubuntu Szoftver nevű alkalmazás, amely a Canonical által támogatott szoftverek hatalmas gyűjteményét kezeli. Ez a gyűjtemény alapvetően a Debian (az Ubuntu Linux operációs rendszer alapját biztosító Linux disztribúció szerzője) csomagkezelő rendszerére épülő szolgáltatás. Ebben a csomaggyűjteményben több tízezer alkalmazás található, amelyek szinte minden problémára képesek díjmenetesen elérhető alkalmazásokat biztosítani. Támogatja a megfelelő alkalmazások keresését, telepítését, frissítését és törlését is.

Egyéb szoftverforrások

Sajnos lesznek olyan problémák is egy-egy esetben, amelyre sem az alapértelmezett programok, sem az Ubuntu Szoftverek programgyűjteményben található programok sem biztosítanak megfelelő programot. Ilyenkor egyéb forrásokból kell programokat beszerezni és telepíteni az operációs rendszerünkre.

A weboldalam „Alkalmazások” főmenüje több olyan program telepítését, hangolását ismerteti részletesen amelyek vagy az Ubuntu Szoftver programgyűjteményből, vagy egyéb programgyűjteményekből esetleg fejlesztői felületekről, vagy ne adj Isten a program fejlesztőinek saját weboldaláról kerülnek beszerzésre. A menüpont több általam rendszeresen használt program telepítését (több esetben speciális telepítését) mutatja be. Ez egyes programokat a baloldali menüsávban választhatja ki.

Sok sikert a szükséges program telepítéséhez és későbbi használatához. Több program esetén a telepítést és beállítást tartalmazó szöveges leírás végén található egy videóbemutató is, amely nem csak ezeket a folyamatokat mutatja be, hanem betekintést enged a program alapvető használatába is.