Friss hírek

Xubuntu 32 bit Itt a harmadik frissítés Szkript alapú hangolás DualBoot rendszerek Nyugdíjazzák a Gorillát! Továbbfejlesztett Inkscape Ismét Madagaszkár Az Inkscape renoválása Korábbi híreink

Ajánlások

Ubuntu.COM Ubuntu.HU Gnome.ORG LibreOffice.COM Inkscape.ORG Krita.ORG

Híroldalak

omg! ubuntu! FOSS Linux It's FOSS Debug Point Full Circle Magazine (EN) Full Circle Magazine (HU) TecMint MakeTech Easier Linux Capable Hasznos cikkek

Egyéb oldalak

Ubuntu Releases Ubuntu Releases (NIIF) DistroWatch Linux Config Linux Journey

Használt gépek

Computer Imperium Furbify Jebeto

Online kapcsolat

Konzultáció

Ismét Madagaszkár

Készült: 2021. május 30.

Mivel 2021. április végén megjelent az Ubuntu eddigi utolsó rövidtávon támogatott operációs rendszere a 21.04 kódnévre hallgató bozontos víziló, ezért értelemszerűen elkezdődött az újabb LTS verzió előtt megjelenő utolsó rövid távú verzió fejlesztése. A korábbi gyakorlattól eltérően már az „alaprendszer” összeállítása során már megkapta a totemállat nevét és jellemzőjét is. Így az új verzió neve Impish Indri.

Imprish Indri nbévjegye

Az új Ubuntu 21.10 (Imprish Indri) névjegye

Az „impish” jelző jelentése gonoszkodó, hitetlenkedő, huncutkodó. Az indri pedig egy újabb madagaszkári főemlős, egy maki, amelyik sajnos a kihalás szélén áll. A Wikipédia szerint ez a 60-70 cm nagyságú, rövid farkú ugrómaki Madagaszkár 1800 méter feletti őserdeiben honos. Monogám, 5-6 egyedből álló családokban él. Alapvetően növényekkel. magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Madagaszkár nyelvén az állat neve babakoto, ami azt jelenti "a kisfiú apja”.

Ezek szerint a magyar neve ennek a verziónak a Huncut Indri. Nekem kifejezetten tetszik. Főleg akkor, ha magunk elé képzeljük ezt a kis szőrmókot a vicces szemeivel és nézésével. Remélem sikerül majd egy kifejezetten „vicces” totemállat logót készíteni ehhez a verzióhoz. Érdeklődéssel várom!

Indri - ugrómaki

Indri, azaz babakoto - a madagaszkári ugrómaki

A rendszer jelenlegi verziója az alábbi nyomógombra kattintva elérhető, ám túl sokat még ne várjunk a jelenlegi állapottól, ugyanis abban szinte minden komponens megfelel a 21.04 végső kiadásában találhatóaknak. Így egyelőre a részletes bemutatástól el is tekintek.

A verzió végső kiadása egyébként október közepére várható. A verzió előzetes kiadási időzítése alapján két tesztelés héttel számolnak, amelyek július 1-ei és augusztus 26-ai héten lesznek. Az újdonságok beépítését augusztus 19-én, a felhasználási felületet szeptember 9-én, a dokumentációkat és a kernelt várhatóan szeptember 16-án fogják véglegesíteni. A teljes véglegesítés pedig október 7-re ütemezett. A kötelező bétateszt várhatóan szeptember 23-án fog megkezdődni.

Addig is, amíg megjelenik a béta verzió kénytelenek vagyunk beérni a napi kiadásokkal.

1987 óta vagyok informatikus. 17 évig tanítottam alkalmazott informatikát. 2009 óta használok több gépen is különféle Ubuntu Linux operációs rendszert. Ezt az oldalt szórakozásból, a kezdő Ubuntu használók támogatása érdekében gondozom.