Friss hírek

Xubuntu 32 bit Itt a harmadik frissítés Szkript alapú hangolás DualBoot rendszerek Nyugdíjazzák a Gorillát! Továbbfejlesztett Inkscape Ismét Madagaszkár Az Inkscape renoválása Korábbi híreink

Ajánlások

Ubuntu.COM Ubuntu.HU Gnome.ORG LibreOffice.COM Inkscape.ORG Krita.ORG

Híroldalak

omg! ubuntu! FOSS Linux It's FOSS Debug Point Full Circle Magazine (EN) Full Circle Magazine (HU) TecMint MakeTech Easier Linux Capable Hasznos cikkek

Egyéb oldalak

Ubuntu Releases Ubuntu Releases (NIIF) DistroWatch Linux Config Linux Journey

Használt gépek

Computer Imperium Furbify Jebeto

Online kapcsolat

Konzultáció

Jön az Ubuntu 23. kiadása

Készült: 2020. október 1.

Lassan 6 hónapja (2020. április végén) jelent meg az Ubuntu utolsó LTS kiadása, a 20.04 Focal Fossa. A megjelenést követően a fejlesztők az újabb rövid kiadás (STR) munkálataira összpontosítottak, amely október végén, várhatóan 22-én fog megjelenni. Az új rendszer a 20.10 Groov Gorilla alliteráló kódnevet viseli és a rövid támogatottságú rendszereknek megfelelően 9 hónapig fog frissítéseket kapni.

Ubuntu 20.10 asztal és indító

Már kipróbálható a hamarosan megjelenő Ubuntu 20.10

Az Ubuntu fejlesztőcsapata által felállított mérföldkövek az alábbiak voltak:

 

LibreOffice 7.0.1.2

A legújabb LinreOffice 7.0.1.2 a telepítőkészletben

Milyen változások várhatók az Ubuntu 20.10 verzióban

 1. Beépítésre került a Gnome 3.38 legtöbb funkciója, amely sok változást jelent a teljes asztalon.
 2. Megváltozik az Alkalmazásrács rendezés módszere is. A korábbi csoportokba rendezés mellett megjelenik a kézzel történő szabad rendezés lehetősége. Azaz már nem csak ABC sorrendben jelenhetnek meg az ikonok, hanem azokat tetszőleges sorrendben helyezhetjük el a rácson.
 3. Átdolgozásra került a Rendszermenü is, amelyben új opcióként megjelenik az Újraindítás opció. Az android rendszereken alkalmazott QR kódos Wi-Fi megosztás most már az Ubuntu operációs rendszerben is elérhető lesz, amely a hotspottá alakítja a laptopokat.
 4. Javított ujjlenyomatkezelés

  Továbbfejlesztett ujjlenyomatkezelés

 5. Az ujjlenyomatolvasók kezelése eddig is része volt a Gnome környezetnek, de a 3.38 verzióban ezt a szolgáltatást is továbbfejlesztették. Ezt a szolgáltatást beépítik majd a 20.04 operációs rendszerbe is.
 6. Vannak olyan változások is, amelyek az általános felhasználók számára észrevehetetlenek, mert azok az OEM forgalmazók számára biztosítanak nagyobb rugalmasságot és szélesebb támogatást rendszereik Ubuntu rendszerrel való forgalmazásához (lásd Lenovo).
 7. Firefox 81-es verzió

  A Firefox 81-es verzió a telepítőkészletben

 8. Már a telepítés során megjelenik az Ubuntu AD (active directory) integrációja, vagyis a bejelentkezés során választhatjuk ezt a hitelesítési módszert is. Ez szintén olyan fejlesztés, ami nem az otthoni felhasználók számára készült. A nagyvállalati környezetben mindenféleképpen kedvezőbb helyre pozicionálja az Ubuntu operációs rendszerrel forgalmazott laptopokat és asztali gépeket. (Lásd a korábbi cikket a Lenovo döntésével kapcsolatosan.)
 9. A hordozható számítógépek felhasználói számára hatékony megoldás lesz az érintőpadok görgetéskezelésében a nagyobb pontosság biztosítása a Firefox 81 és újabb változataiban.

 

Ubuntu 20.10 és Gnome 3.38

Frissített kernel és Gnome van a 20.10 operációs rendszerben

A napi változat letöltése

Ne feledjétek, hogy a napi verziók semmiképpen sem tekinthetők stabil megoldásnak. Ezek alapvetően tesztelési és ismerkedési célokat szolgálnak, amelyek segítségével a végleges változat megjelenése előtt megvizsgálhatjuk a fejlesztések eredményeit.

Wi-Fi hotspot

Wi-Fi Hotspot a laptopok szolgáltatásbővítéseként

Forrás: OMGUbuntu.co.uk

1987 óta vagyok informatikus. 17 évig tanítottam alkalmazott informatikát. 2009 óta használok több gépen is különféle Ubuntu Linux operációs rendszert. Ezt az oldalt szórakozásból, a kezdő Ubuntu használók támogatása érdekében gondozom.