Friss hírek

Xubuntu 32 bit Itt a harmadik frissítés Szkript alapú hangolás DualBoot rendszerek Nyugdíjazzák a Gorillát! Továbbfejlesztett Inkscape Ismét Madagaszkár Az Inkscape renoválása Korábbi híreink

Ajánlások

Ubuntu.COM Ubuntu.HU Gnome.ORG LibreOffice.COM Inkscape.ORG Krita.ORG

Híroldalak

omg! ubuntu! FOSS Linux It's FOSS Debug Point Full Circle Magazine (EN) Full Circle Magazine (HU) TecMint MakeTech Easier Linux Capable Hasznos cikkek

Egyéb oldalak

Ubuntu Releases Ubuntu Releases (NIIF) DistroWatch Linux Config Linux Journey

Használt gépek

Computer Imperium Furbify Jebeto

Online kapcsolat

Konzultáció

Xubuntu 32 bit

Készítve: 2021. augusztus 29. | Frissítve: 2021. szeptember 3.

Nagy öröm számomra, hogy egyre sikeresebb a videóalapú távoktató rendszerem. Immár nem csak városom lakói keresnek meg a Linux alapú – alapvetően Ubuntu 20.04 – rendszerek használatával kapcsolatosan, hanem az ország több településéről is érkeznek segítségkérő megkeresések. Az eddigi legérdekesebb megkeresés Afrikából érkezett. A majdnem kétnapos távoktatás eredményeként nem csak egy Ubuntu 20.04 rendszert telepítettünk, hanem üzembe helyeztünk egy LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) webszerver szolgáltatást is, illetve kitértünk a webfejlesztések lehetőségeire is.

Xubuntu 18.04.5 LTS

Xubuntu 18.04.5 LTS 32 bites operációs rendszer

A videóimban és a weboldalamon is gyakran megemlítem, hogy a Linux rendszerek sokkal kisebb erőforrásigénnyel rendelkeznek, mint a Windows operációs rendszer, ezért a régebbi gépeken is használhatóak. Ez így, ebben a formában sajnos félreérthető volt, ami miatt sokan a régi gépeikre kezdték el telepíteni az Ubuntu legújabb, hosszú távon támogatott rendszerét. Sajnos a régi gépek sok esetben nem alkalmasak arra, hogy ezeken megfelelő módon használjuk az Ubuntu 20.04 operációs rendszert. A segítségnyújtások során kiderült, hogy gyakran 10-15 éves gépeket szeretnének „hatékonyan” használni az Ubuntu Linux 20.04 segítségével.

Ezért úgy döntöttem, hogy az ilyen régi (10-15 éves) gépek használatának támogatására készítek oktatóvideókat. Az ilyen régi gépek használata a 32 bites rendszerekkel biztosítható hatékonyan. Ubuntu Linux környezetben a 16.04 LTS (Xenial Xerus) volt az utolsó, amelyik megjelent 32 bites formában. Ennek a rendszernek az 5 éves támogatási ciklusa azonban idén áprilisban sajnos lejárt. További probléma, hogy a Gnome asztalkezelő erőforrásigénye sem a legkedvezőbb, így olyan megoldást kellett találnom, amely erre a problémára is jó válasz.

Acer Travelmate 5310

Egy 15 éves laptop 32 bites Xubuntu operációs rendszerrel

Döntésem a Xubuntu 18.04.5 LTS operációs rendszerre esett, ami 32 bites Linux rendszer, Debian alapokkal és XFCE asztalkezelővel rendelkezik, amellyel korábban már foglalkoztam is, így megfelelő alap lett az oktatósorozat elkészítéséhez.

Xubuntu Linux 18.04.5 LTS 32 bites verzió

Az Ubuntu Linux minden verziója nagyon sok Linux disztribúció számára biztosít megfelelő alapot. Ezen felül lelkes közösségek foglalkoznak az Ubuntu Linux mindenkori kiadásainak a legkülönfélébb ízesítésével, azaz a Gnome asztalkezelőtől eltérő asztali környezetek „felszerelésével”. Az ilyen „ízesítések” az Ubuntu kínálatában is elérhetőek, lásd az Ubuntu CD-images oldalán található gyűjteményt.

A Travelmate rendszerinformációi

Acer Travelmate 5310 rendszerinformációk

Acer Travelmate 5310 laptop

Ahhoz, hogy a rendszert fizikai környezetben is tesztelhessem keresnem kellett egy megfelelően öreg „harcost”, ami alkalmas alany lesz a videósorozat elkészítéséhez. A szekrények áttúrása után meg is lett a megfelelő alany. Egy Acer Travelmate 5310, amiben egy Intel Celeron M520 1.6GHZ processzor szív dobog. Emlékeit 1+1 GB RAM biztosítja, amely ma már nem mondható komolynak. A hosszú távú adattárolást egy 80 GB HDD Seagate merevlemez biztosítja. A megjelenítésre egy 1280x800 pixel felbontású képernyőt tettek az Acer tervezői a számítógépbe. Ezt a gépet 15 évvel ezelőtt kaptam, azaz tökéles alany lett belőle.

Travelmate BIOS információk

Acer Travelmate BIOS adatlap

Videósorozat a 32 bites rendszerek használatáról

Első körben arra gondoltam, hogy csak a telepítőkészlet elkészítéséről, illetve a 32 bites Xubuntu operációs rendszer telepítéséről és minimális hangolásáról készítek videót. A Youtube csatornámat követők szinte azonnal lecsaptak az új videókra és elkezdtek jönni az üzenetek és aktívan csörögni kezdett a telefonom is. Mindenki azt szerette volna, hogy ne álljak meg itt, hanem mutassam meg azt is, hogy miként lehet egy ilyen alacsony teljesítményigényű rendszerrel is érdemi munkát végezni. Így végig kellett gondolnom, hogy mi az amit egy ilyen géppel még meg lehet, és érdemes is megcsinálni. Így elkészült pár újabb videó is az „öreg harcos” további hangolása érdekében.

A videókban többször hivatkozom egy felhőtárolóra, amelynek a tényleges címe sajnos megváltozott. A felhőtárolóból letöltendő fájlok az alábbi nyomógombra kattintással elérhető felületről tölthetőek le!

1. rész: Telepítés

Ebben a részben az ISO fájl letöltését követően elkészítem az USB pendrive alapú telepítőkészletet. Ez alapján fel is telepítem az operációs rendszert. Mivel a videók elkészítéséhez és a párhuzamos rendszerhasználatához ezek a gépek nem biztosítanak megfelelő hátteret, így a videók egy virtuális környezetben készültek. Azonban az itt látható képek az Acer Travelmate 5310 gépen készültek.

A Xubuntu 18.04.5 LTS rendszer telepítése

2. rész: Hangolás

A második rész alapvetően az operációs rendszer alapszolgáltatásainak fejlesztését és hangolását mutatja be. Letöltünk és telepítünk leöltéskezelő parancsokat. Bemutatok két telepítést támogató grafikus alkalmazást, amelyek a Debian csomagkezelő rendszer lehetőségeit aknázzák ki még hatékonyabban. Foglalkozik a videó a rendszeradatok kezelését támogató programokkal, valamint egy lemezkezelő használatbavételét is. Végül bemutatom a személyre szabás lehetőségét is.

A Xubuntu 32 bites operációs rendszerének hangolása

3. rész: Alkalmazások

A videósoraszat harmadik részében elsőként a távoli asztal szolgáltatáshoz telepítek egy megfelelő programot, annak érdekében, ha valakinek segítségre van szüksége, akkor azt hatékonyan tudjam biztosítani. Ebben részben telepítek egy Chrome alapú böngészőt is, amely a Mozilla Firefox mellett használható azok számára, akik a Google Chrome programját már használták Windows alatt. A 3. rész végén a fájlkezelő, valamint a kedvencek testreszabását mutatom be.

Alkalmazások telepítése Xubuntu 18.04.5 LTS rendszerre

4. rész: Multimédia

Ebben a részben a grafikával, a hang és videó kezeléssel foglalkozom. Grafikus programok körében egy vektorgrafikus és egy pixelgrafikus programot telepítek és be is állítom azokat a hatékonyabb használhatóság érdekében. A hangok kezelésére egy lejátszóprogramot, a videók kezelésére a letöltő és lejátszó programot is telepítek és a használatukat is bemutatom.

Multimádia programok telepítése 32 bites Xubuntu környezetben

5. rész: LibreOffice és mások...

Ebben a részben egy fő témával és két kisebb horderejű dologgal foglalkozom. A videó nagy részében a LibreOffice 32 bites legutolsó verziójána telepítését mutatom be. Van ebben minden, ami szem-szájnak ingere... A videó végén először a "Start menü" testreszabását mutatom meg, majd ezt követően a frissítési folyamatokat fogjuk újragondolni. Ennek a végeredménye egy asztali indító ikon és egy mögötte lévő shell parancsfájl.

Frissítés (2021.09.03) -- Ez van, amikor a jó pap is holtig tanul. Egy kicsit barangoltam a Debian 32 bites világában. A vadi új Debian 11 (Bullseye) 32 bites verziójának letöltését és telepítését, valamint frissítését követően vettem észre, hogy a 32 bites rendszer egy 7.x.x verziójú LibreOffice irodai programcsomagot tartalmaz. Egy gyors vizsgálódás után kiderült, hogy saját tároló használatával szinte a legújabb verziót telepíthetjük a 32 bites Xubuntu 18.04.5 LTS operációs rendszerünkre is!

Ennek megfelelően elkészítettem egy második videót is, amiben csak a LibreOffice sokkal frissebb verziójának telepítését mutatom be. Ettől függetlenül az első videó megnézését is javaslom, ugyanis abban egy olyan telepítési technikát mutatok be, ami máskor még nagyon jól jöhet (Több .deb fájlból történő alkalmazáscsomag telepítése!)

LibreOffice és mások...

LibreOffice - jó pap módra

6. rész: Rendszertisztítás (és panel hangolás)

Ez a rész alapvetően a rendszertisztítás körül forog. Két program is telepítésre és bemutatásra kerül, ugyanis mindkettő kicsit máskérn dolgozik, mint az APT rendszer és társai. Az egyik a BleachBit, a másik pedig az Ubuntu Cleaner program. A videó végére, amolyan levezetésként pedig kicsit hangolgatjuk a panelszolgáltatásokat. A teljesítmény mutatók kijelzésével bővítjük a panelt.

Rendszertisztítás (és panel hangolás)

Ideiglenes zárógondolatok

A Xubuntu 32 bites Linux rendszer használatát bemutató oktatóvideó-sorozat egyelőre eddig készült el. A megkeresések alapján gyanítom, hogy újabb részekkel gazdagodik majd ez a sorozat. A fejemben is vannak még elkészítendő részek, amelyek a Libreoffice fejlesztését, valamint további alkalmazói programok telepítését is bemutatják majd. Amint a megfelelő videók elkészülnek és felkerülnek a Youtube csatornára, módosítani fogom ezt a cikket is.

Addig is mindenkinek kellemes videózást és telepítést, hangolást, valamint használatot kívánok!

1987 óta vagyok informatikus. 17 évig tanítottam alkalmazott informatikát. 2009 óta használok több gépen is különféle Ubuntu Linux operációs rendszert. Ezt az oldalt szórakozásból, a kezdő Ubuntu használók támogatása érdekében gondozom.