Rendszer

Telepítőkészlet Telepítés Belépés / kikapcsolás Nyelvi támogatás Frissítés Beállítások Szoftverközpont Synaptic GDebi [--Git--] DConf GParted

Gnome

Menu Editor Tweak Tool Finomhangolás

Hálózat

Samba

Debian

Plymouth

Az Ubuntu 20.04 Focal Fossa operációs rendszer

Ebben a fejezetben az operációs rendszer telepítését és frissítését fogom bemutatni. Foglalkozom a rendszer alapvető beállítási lehetőségeivel, valamint a programok telepítésével és törlésével is. A rendszer után "mélyebben" érdeklődőknek szánva ismertetek pár megoldást az alternatív program-és csomagkezelésre, valamint mélyebben megismerkedhetnek a rendszer "finomhangolásával" is. Bár be kell ismerjem, hogy ezen eszközök használatát, csak az informatikában jártasabbak számára javaslom használni.

Foglalkozom a Gnome felület biztosította rendszerhangolás lehetőségeivel is. Ennek keretében bemutatom a hangolást biztosító eszköz telepítését, majd ezt követően kitérek a hangolás érdekesebb elemeire is. Legvégül foglalkozom egy keveset a Windows hálózatok hatékonyabb kezelésével és azzal is, hogy az új Ubuntu munkaállomásunkat hogy tudjuk teljes értékű Windows megosztógépként működtetni a Samba rendszer segítségével.

A szolgáltatások részletesebb megismerése érdekében kérlek válassz a baloldali panelről!

Focal Fossa - Ubuntu Linux 20.04

Javaslom, hogy a témákat sorban egymás után "dolgozd fel", ugyanis több helyen visszautalás van a korábbi témakörben leírtakra. Így a legcélszerűbb a sorban haladás. A Synptic, a GDebi, a Git, a DConf és a GParted témaköröket inkább haladó hozzáállású felhasználóknak ajánlom!