Ubuntu

Ubuntu Focal Fossa Debian (GNU/Linux) Linux Gnome

 

Eddigi Ubuntu kiadások

Ubuntu

Az Ubuntu egy ingyenes Linux disztribúció (csomagolás/gyűjtemény), amely a Debian Linux disztribúción alapul. A disztribúció 6 hónapos kiadási ciklusokkal dolgozik. Az Ubuntu egyben egy közösség is, amelynek alapvető célja az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése. Az Ubuntu legújabb hosszú távon támogatott verziója a Focal Fossa (Ubuntu 20.04) a Gnome kezelőfelületet használja.

Ubuntu

Az Ubuntu nem csak egy operációs rendszer, hanem egy közösség is

Focal Fossa

A Focal Fossa az Ubuntu Linux 2020. április 23-án megjelent LTS (long time support - hosszú ideig támogatott) operációs rendszere, amelynek hivatalos neve Ubuntu 20.04. Az LTS támogatású rendszerek 5 évig támogatottak, így a Focal Fossa 2025 áprilisáig fog frissítéseket és hibajavításokat kapni a Canonical Ltd. vállalkozástól.

Focal Fossa

Focal Fossa, azaz az Ubuntu Linux 20.04 operációs rendszer

Debian (GNU/Linux)

A Debian egy népszerű ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszer, amely egyben egy GNU/Linux disztribúció is, egy olyan szoftveregyüttes, amely kizárólag GNU licence alatt közzétett szoftver-komponenseket használ. A Debian működteti az egyik legfejlettebb csomagkezelő szolgáltatást, amely jelentősen leegyszerűsíti a szoftverek (szoftvercsomagok) telepítését, frissítését és eltávolítását.

Debian GNU/Linux

Debian GNU/Linux operációs rendszer Gnome felülettel

Linux

A Linux elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és a GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux.

A tipikus Linux disztribúció magában foglalja a Linux kernelt, a GNU eszközöket és könyvtárakat, a kiegészítő szoftvereket, a dokumentációt, egy ablakrendszert (a leggyakoribb az X Window System), egy ablakkezelőt és egy asztali környezetet.

GNU/Linux

GNU/Linux legkedveltebb disztribúciói

A Linux a szerverek és személyi számítógépek mellett megtalálható sok összetett elektronikus eszközben, így hálózati eszközökben, hordozható eszközökben, háztartási gépekben, szórakoztató elektronikai berendezésekben is. Bizonyos területeken a legmeghatározóbb operációs rendszernek számít, ám az utóbbi években személyi számítógépekre is egyre szélesebb körben telepítenek valamilyen Linux disztribúciót. Az egyre szélesebb elterjedtség köszönhető részben az Ubuntunak, részben pedig a hordozható számítógépek elterjedésének.

Gnome

A GNOME (GNU Network Object Model Environment) az egyik legnagyobb tudású nyílt forrásódú grafikus felhasználói felület Linuxhoz. Így a GNU projekt hivatalos és számos Linux-disztribúció alapértelmezett felülete. Egy olyan robusztus felhasználói és fejlesztési felület, amely könnyen kezelhető és felhasználóbarát. Nem monolitikus, hanem több, egymással szorosan közreműködő komponens alkotja. A felületet a népszerű GTK elemkészlet alkotja, amelyre a GNOME programozói függvénykönyvtára épül.

Gnome

GNOME - az egyik legnagyobb tudású grafikus felület