Friss hírek

Xubuntu 32 bit Itt a harmadik frissítés Szkript alapú hangolás DualBoot rendszerek Nyugdíjazzák a Gorillát! Továbbfejlesztett Inkscape Ismét Madagaszkár Az Inkscape renoválása Korábbi híreink

Ajánlások

Ubuntu.COM Ubuntu.HU Gnome.ORG LibreOffice.COM Inkscape.ORG Krita.ORG

Híroldalak

omg! ubuntu! FOSS Linux It's FOSS Debug Point Full Circle Magazine (EN) Full Circle Magazine (HU) TecMint MakeTech Easier Linux Capable Hasznos cikkek

Egyéb oldalak

Ubuntu Releases Ubuntu Releases (NIIF) DistroWatch Linux Config Linux Journey

Használt gépek

Computer Imperium Furbify Jebeto

Online kapcsolat

Konzultáció

TP-Link AC600 WiFi adapter

Készült: 2021. január 9.

Egy általános iskolai probléma megoldása érdekében szükségem volt egy USB WiFi adapterre. Vettem is egy TP-Link Archer T2U Nano Archer 600 eszközt a Euronics áruházban. Gondoltam kipróbálom a "kicsikét" kedvenc Linux környezetemben. A dobozon az állt, hogy Windows és MAC támogatással. És tényleg! Az Ubuntu Linux gépbe bedugva semmi sem történt, persze azon kívül, hogy az lsusb parancs "látta" hogy az eszköz a gépben van. Így hát kezdetét vette a vadászat... :)

TP-Link Archer T2U Nano - AC600 Wireless adapter

A TP-Link Archer T2U Nano AC600 WiFi adapter főbb műszaki adatai

Mint olyan sok esetben most is az AskUbuntu irányából közelítettem a probléma megoldásához. Meg is lett a válasz nagyon gyorsan. Azonban a megoldások olvasgatása közben kiderült, hogy ennek a kis "aranyoskának" több verzója is létezik és nem feltétlen azonos kód kell a használatukhoz.

Gondoltam pontosítom a kérdést és inkább a Google keresőre bízom a megoldások megtalálását. Ezúttal már kifejezetten az Ubuntu 20.04 operációs rendszerben alkalmazható megoldást kerestem. Jött is a megoldás (persze nem volt meglepő). Ezúttal a PeshMerge oldal nyújtott választ a kérdésre. Egy kis frissítés, némi telepítés, letöltés a GitHUB oldaltól és egy kis programfordítás, majd újraindítás után az Ubuntu Linux vígan pöfögött tovább immár az új WiFi adaptert használva.

A meghajtóprogram telepítése

# sudo apt update
# sudo apt install dkms
# git clone https://github.com/aircrack-ng/rtl8812au.git
# cd rtl8812au
# sudo make dkms_install

Az újraindítást követően már meg is jelent a WiFi ikon a rendszerpanel jobb oldalán és működött is a WiFi hozzáférés. A hálózat kiválasztása után már jött is egy teszt a NetFlix sebességmérő segítségével.

TP-Link AC600 WiFi adapter

A TP-Link Archer T2U Nano AC600 WiFi adapter sebességtesztje - Ubuntu 21.04 (NetFlix)

Biztos, ami biztos végrehajtottam egy gyors telepítést az Ubuntu 21.04 még erősen fejlesztés alatt álló rendszerén is. A 20.04-re letöltött meghajtóprogramok teljesen tökéletesen működnek a várhatóan 2021 április végén megjelenő, jelenleg fejlesztés alatt álló Ubuntu Linux alatt is.

Sok sikert a telepítéshez és használathoz!

1987 óta vagyok informatikus. 17 évig tanítottam alkalmazott informatikát. 2009 óta használok több gépen is különféle Ubuntu Linux operációs rendszert. Ezt az oldalt szórakozásból, a kezdő Ubuntu használók támogatása érdekében gondozom.